0786 462 029 (L-V, 9:00-19:00) 0786 578 570 (L-V, 9:00-19:00) comenzi@mamapan.ro
Preluam comenzi pana la ora 12:00, producem dupa-amiaza si livram a doua zi (Luni-Vineri). Livram in Bucuresti: minim 50 RON si localitati din Ilfov la limita cu Bucurestiul: minim 100 RON.
Atentie! Primim comenzi doar prin intermediul site-ului. La sediul din Str. Drumetului nr.2A, sector 3 se afla doar fabrica.
Incepand cu data de 9 mai 2022 pentru livrarile in Ilfov percepem o taxa de livrare de 10 Ron

28
feb.

Policy Center for Roma and Minorities si uimitorul potential al copiilor

La Brutaria MamaPan, primavara incepe cu gandurile si eforturile mamelor singure pentru a oferi o parte din alimentatia zilnica a copiilor din 10 centre de zi incluse in programul de responsabilitate „Painea este dar”, desfasurat cu sprijinul Kaufland Romania. Fundatia Policy Center for Roma and Minorities este unul dintre cele mai implicate ONG-uri in combaterea exlcuziunii sociale a copiilor din comunitati sarace, astfel incat nu putea lipsi de pe lista beneficiarilor la care ajung painea si produsele noastre de patiserie cu maia.

Implicarea Policy Center for Roma and Minorities in activitati de integrare a copiilor incepe in urma cu multi ani, prin anul 2010, cand o parte dintre membrii fundatiei, care activau in zona ghetoruilor din cartierul Ferentari, au batut la pas strazi precum Aleea Livezilor si Iacob Andrei si au remarcat numarul mare de copii care petreceau ore intregi in jurul blocurilor fara sa aiba alte preocupari decat batutul mingiei. Prin urmare, si-au propus sa le ofere acestor copii moduri atragatoare de petrecere a timpului liber si activitati in care sa se regaseasca si sa se implice treptat. Si fiindca scoala nu reprezinta o alternativa prea tentanta odata ce strada isi pune amprenta asupra obiceiurilor zilnice, fondatorii fundatiei au inceput sa joace fotbal cu ei, sa le organizeze meciuri in curtea scolii, apoi in sala de sport, pana cand s-au obisnuit sa functioneze intr-un cadru mai organizat. De la fotbal au trecut la baschet si la box, li s-a oferit ocazia sa lucreze cu antenori pregatiti si cu fosti campioni, pana cand participarea la activitatile sportive a ajuns sa fie conditionata de mersul la scoala si obtinerea notelor de trecere. In felul acesta au luat nastere cele trei Cluburi de Educatie Alternativa din 3 scoli din zona Ferentari. Doua dintre ele primesc in fiecare luni si miercuri paine cu maia si produse de patiserie pentru gustarea a 200, uneori 300 de copii.

Sabina Antoci este Directoare de programe in cadrul fundatiei si cunoaste toate activitatile, meritele si rezultatele echipei si ale copiilor implicati. „Ne-am dorit foarte mult ca aceste cluburi sa existe in incinta unor scoli pentru a putea crea o relatie cu profesorii, pentru a-i urmari indeaproape pe copii si pentru a gasi impreuna solutii la tot felul de provocari care apar legat de cresterea si de educatia lor. Asistentii educationali vorbesc saptamanal cu dirigintii si cu profesorii. Apoi, semestrial noi culegem situatia scolara si situatia absentelor si acesta e controlul pe care il avem asupra prezentei si participarii copiilor la scoala. Cu timpul, s-a creat un soi de incredere intre copii si echipa care lucreaza cu ei la cluburi si atunci nu ne regasim prea des in situatia de a-i verifica.”

Ideea unor cluburi de educatie alternativa a fost mai greu digerata la inceput de catre directorii scolilor, insa acum cel putin trei dintre ei sunt complet convinsi de utilitatea acestui program in completarea orelor de scoala si de rezultatele la care se poate ajunge in acest fel cu copii care isi pierdusera interesul pentru carte. “Educatia alternativa in cadrul cluburilor implica suport remedial la lectii, in principal la limba romana si matematica. Copiii de clasele 5-8 primesc un suport un pic mai aprofundat, pentru ca ne-am dat seama ca exista un mare decalaj intre varsta lor scolara si varsta lor biologica. Sunt copii de clasa a VII-a care au cunostinte de clasa a III-a, si aici intervin colegii mei care sunt asistenti educationali. Pe de alta parte, ei participa la mai multe ateliere de educatie nonformala si in momentul de fata se intampla o varietate de activitati precum fotbal, baschet, volei, street dance, teatru, muzica, educatie financiara, educatie pentru sanatate, combatere si preventie consum de droguri pe intelesul copiilor. In prezent, o parte dintre copii fac parte din trupa de teatru Playhood care deja a avut o reprezentatie la Café Godot si a ajuns si la Ideo Ideis. Altii au format trupa de street-dance, Born4Trouble (B4T), care e deja cunoscuta pentru numeroasele premii la competitii si cu care copii au ajuns si la Campionatul European de Street Dance si hip hop iar lucrurile se dezvolta.”

Aproape 300 de copii vin zilnic la cele 3 cluburi de educatie alternativa, iar echipa Policy Center incearca din rasputeri sa asigure toate cele necesare copiilor si evolutiei lor. “Cea mai mare provocare careia incercam sa-I facem fata este procurarea de resurse financiare astfel incat sa mentinem ceea ce am construit. Cu asta ne confurntam in continuu. Scriem proiecte, incercam sa obtinem sponsorizari care sa ne sprijine. De aceea, produsele din partea Brutariei MamaPan prin intermediul Kaufland Romania ne sunt de mare ajutor. Copiii care vin la cluburile noastre de educatie alternativa sunt copii care provin din familii defavorizate, care petrec cate 5-6 ore la scoala si care vin la club sa-si faca temele si sa invete lucruri noi. Ori un copil care n-a mancat acasa in ziua respectiva, sau care a mancat superficial, nu are energie si nu se poate concentra nici la teme, nici la dansuri, la teatru sau la alte activitati prin care isi poate descoperi potentialul.”

Pe termen lung, isi propun sa extinda modelul cluburilor alternative pe care le administreaza in Ferentari in cat mai multe comunitati din Bucuresti si din tara, din dorinta de-a oferi sansa unei evolutii frumoase si altor copii. Sunt constienti insa de faptul ca pentru ca acest lucru sa se intample este nevoie de politici publice si de alocari bugetare speciale pentru educatia nonformala. Brutaria MamaPan si Kaufland Romania le sunt alaturi si daruiesc o parte din gustarea copiilor.