0786 462 029 (L-V, 9:00-19:00) comenzi@mamapan.ro
Preluam comenzi pana la ora 11:00, in limita capacitatii de productie. Producem dupa-amiaza si livram a doua zi (Luni-Vineri). Livram in Bucuresti: minim 50 RON si localitati din Ilfov la limita cu Bucurestiul: minim 100 RON.
Atentie! Primim comenzi doar prin intermediul site-ului. La sediul din Str. Drumetului nr.2A, sector 3 se afla doar fabrica.
Incepand cu data de 9 mai 2022 pentru livrarile in Ilfov percepem o taxa de livrare de 10 Ron

12
dec.

Fundatia Parada si minunile artei sociale

Anul acesta, din luna octombrie, Kaufland România și Brutăria MamaPan și-au dorit si au reusit sa vina în ajutorul copiilor din 10 centre de zi și centre de plasament din București prin intermediul programului de responsabilitate socială „Pâinea este dar. Pentru aceștia, mamele singure, angajate ale Brutăriei MamaPan, vor pregăti timp de un an pâine și produse de patiserie pentru a le oferi o parte din alimentația sănătoasă de care au nevoie zilnic.

Unul dintre centrele care se bucură de produsele noastre sănătoase cu maia este cel al Fundației Parada. Ne-am întâlnit cu Mirela Haita, psihopedagog și responsabilă de programul educațional al Fundației, la ora prânzului, când copiii și o parte dintre familiile lor se strâng la masă. Urcând spre biroul Mirelei trecem prin sala de mese unde copii, adolescenți și câțiva adulți așteaptă să se servească masa și să aducă și din “plăcintele alea bune”.

“Mă bucur de fiecare dată când am ocazia să spun povestea Fundației Parada pentru că istoria ei este foarte frumoasă și plină de inspiratie. Organizația noastră a luat naștere în urmă cu 20 de ani, când un tânăr francez pe nume Miloud Oukili a venit în România pentru a scăpa de stagiul militar pe care îl avea de efectuat și a inițiat un proiect social cu copiii și tinerii despre care auzise la televizor că au rămas pe stradă după Revoluție, fie pentru că fugiseră de acasă, fie fiind dați afară din orfelinate. Acest tânăr, pe lângă curajul de-a veni într-o țară nesigură cum era Romania in 1996, era înzestrat cu încă un talent: arta circului. Cu un nas roșu și mingile lui de jonglerie, Miloud a început să meargă prin zone precum Gara de nord și să interacționeze cu copiii care iarna dormeau pe lângă conductele de apă caldă, încercând să-i atragă cu numere de magie și apoi să-i implice în spectacole de circ. Așa a început Fundația Parada, organizație inedită, specializată în munca de teren, care și-a propus să strângă copiii și tineri fără adăpost de pe stradă și să le ofere un mediu securizant.”

În timpul discuției, copiii intră în biroul Mirelei pentru a pune întrebări și ca să ceară diverse lucruri. Aici este sala lor de clasă unde își fac temele după ce vin de la școală. Alții vin doar pentru a primi o masa caldă, ca să facă un duș și să-și schimbe hainele. În total, Parada are înregistrați aproape 400 de beneficiari, atât copii, cât și adulți care primesc consiliere psihologică, orientare școlară și profesională, care se implică în activități artistice, urmează cursuri de limbi străine, care au nevoie de ajutor pentru eliberarea actelor și-a altor documente sau care vor, pur și simplu, să se adăpostească de frig câteva ore.

Copiii și tinerii, mai ales, ajung cel mai des la Parada prin intermediul Programului de Caravană. “Este un serviciu mobil, stradal, care lucrează cu grupurile de pe stradă, seara.” Parada este singurul organism din București, împreuna cu Samu Social care intra în contact direct cu copiii, tinerii si familiile care trăiesc pe strada. Centrul mobil de asistență socio-medicală pe timpul noptii duce pe străzile capitalei puțină sustinere morală, medicală și alimentară.

“Cei mai mulți care vin pentru prima oară la Parada sunt atrași de activitatea de circ social. La parter avem o sală de antrenamente unde copiii se pregătesc în fiecare zi și învață să facă acrobații, jonglerii și numere de magie. O parte dintre ei participă la spectacole de circ în tară și străinătate. Pentru ei ăsta e un lucru foarte important pentru că, dacă ne gândim, copii de pe stradă pe care toată lumea îi blamează și de care toată lumea se ferește pentru ca sunt murdari si sunt vazuti cautand prin gunoaie, nespălați, cu păduchi, acești copii, în momentul în care ajung pe scenă și toată lumea se ridică în picioare și-i aplaudă, trăiesc un moment extraordinar. După atatia ani, îmi dau lacrimile când îi văd cât de valoroși sunt și cum se schimbă, cum li se luminează ochii, fața, totul, când sunt aplaudați. Asta oarecum îi salvează, faptul că reușesc să se simtă valoroși în momente puține din viața lor. Atunci când sunt pe scenă, când lumea îi aplaudă, le crește stima de sine, încrederea în ei și asta le dă curaj să facă și alte lucruri, cum ar fi să meargă la școală. Când nu ai parte de dragoste, de afecțiune și nu ai condiții corespunzătoare să înveți, școala e ultimul lucru la care te gândești iar noi le spunem: <<Uite, ai strălucit pe o scenă mare, lumea are încredere în tine. Sigur poți să mergi și la școală, sigur peste câțiva ani o să termini școala și ai să ai un loc de muncă al tău, că nu vei putea face toată viața circ. >>Și atunci, capătă încredere în ei și acceptă să meargă.”

Ca multe dintre ONG-urile furnizoare de servicii, Parada supraviețuiește cu din ce in ce mai puține fonduri nerambursabile, donații și din turneele plătite ale micilor acrobați. Au rămas o mana de oameni care fac de multi ani tot ce pot pentru a le oferi copiilor de la consiliere psihologică, la o masă caldă, programe educative si de orientare in cariera. Pe parcursul întregii discuții cu noi Mirela a leganat in brate un bebeluș, încercând să-l adoarmă cât timp mama lui, care este beneficiară a centrului, își făcea un duș.

“Ne ajută foarte mult donațiile pe care le primim iar copiii, mai ales, sunt foarte încântați de toate darurile pe care le primesc de Crăciun și de Moș Nicolae. Sunt zile pe care unii le petrec cu familia in timp ce altii se intorc pe strada. Noi incercam sa le oferim cateva bucurii prin darurile minunate pe care le primim si sansa unui viitor mai bun, asa cum ni-l dorim cu totii.”

Pe 21 decembrie, cu ocazia serbarii de Craciun, Kaufland si Brutaria MamaPan vor fi alaturi de copiii Fundatiei Parada donand produse de patiserie pe care le pot lua acasa sau le pot împărti cu cei dragi.